SAĞLIK
Giriş Tarihi : 24-03-2015 19:20

Заради лимитите: Чакаме 4 месеца за операция

За коремна операция след 4 месеца вече записват болници у нас, показа проверка на "Стандарт". Листи на чакащите има в едни от най-големите и добри болници в страната.

Заради лимитите: Чакаме 4 месеца за операция

Болници дават новите правила на съд, пациенти плащат лечението от джоба си


За коремна операция след 4 месеца вече записват болници у нас, показа проверка на "Стандарт". Листи на чакащите има в едни от най-големите и добри болници в страната. Причината е, че тази година клиниките трябва да се вместят в бюджети, които са до 95% от приходите им по здравна каса от миналата година. Тъй като първите три месеца те имаха 114 млн. лв. надлимитна дейност, бюджетите им занапред ще са още по-малки и болниците имат задължението да отлагат пациентите, които надскачат бюджета им. Правилото обаче увеличава опашките пред най-добрите от тях още отсега.


"Ние имаме листа на чакащите за клиниката по гастроентерология до юли месец", съобщи директорът на университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. В други две клиники - по ревматология и по неврохирургия, опашките са до юни и май. Листи на чакащите вече редят и в "Александровска". От тази седмица записваме пациенти за клиниките по гастроентерология, пневмология, кардиология, неврология и нефрология, каза директорът на болницата доц. Костадин Ангелов. Той обаче е категоричен, че няма как да спре приема в отделения като диализа, педиатрия, хематология или за диагностика на онкологично болни с ПЕТ-скена, защото всички тези пациенти са спешни.


В същото време и за тях има лимити. В областната болница в Кърджали все още няма листи на чакащите, но директорът й се притеснява, че ще му се наложи да направи. Ще стане като с направленията за специалист - който трябва да се лекува, ще трябва да ходи на лекар или в болница до към 20-о число, после ще са свършили парите, обобщи д-р Тодор Черкезов. Опашки малко по-нататък във времето очакват и в "Св. Марина".


Болниците търсят различни начини за справяне с орязаните бюджети. Ако методиката не се промени, ще я оспорим в съда, заяви Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници. От Националното сдружение на частните клиники ще инициират съдебна процедура във Върховния административен съд. Подготвяме се да сезираме и всички останали компетентни органи, защото постановлението е в ущърб на правата на пациентите и застрашава нормалната дейност на болниците, коментира д-р Явор Дренски, председател на сдружението. Не малко болници смятат и директно да съдят касата за всеки пациент, за чието лечение не е платено. Ще си търсим правата по съдебен ред, когато не ни е платено за извършена дейност, защото сме длъжни да я окажем, иначе хората могат да съдят нас, ако не получат помощ, коментира Андрей Марков, зам.-председател на новосформираната Българска болнична асоциация.


От "Александровска" също обмислят да съдят касата за неплатена дейност. В "Св. Иван Рилски" пък пациенти вече са си платили за лечение, за да не чакат на опашки и са поискали фактури, с които също могат да съдят НЗОК да им върне парите. Най-лошото е, че може да се стигне до връщане на пациенти, които имат нужда от реална помощ, предупреждават специалистите. Причината е, че липсват ясни стандарти за медицинската страна на нещата, категоричен е Марков.