SAĞLIK
Giriş Tarihi : 18-04-2015 17:09

Новооткрит протеин засилва защитната реакция срещу тумори

Лондон. Изследователи от Лондонския кралски колеж са открили непознат досега протеин, засилващ производството на изключително важните Т-клетки, които убиват заразените с вируси и злокачествените клетки, пише Gizmag. Учените са нарекли откритието си лимфоцито-разширяваща молекула (lymphocyte expansion molecule - LEM). Те са попаднали на нея, изследвайки мишки с генетични мутации. Ока

Новооткрит протеин засилва защитната реакция срещу тумори
Новооткрит протеин засилва защитната реакция срещу тумориСнимка: АФП
Лондон. Изследователи от Лондонския кралски колеж са открили непознат досега протеин, засилващ производството на изключително важните Т-клетки, които убиват заразените с вируси и злокачествените клетки, пише Gizmag. Учените са нарекли откритието си лимфоцито-разширяваща молекула (lymphocyte expansion molecule - LEM). Те са попаднали на нея, изследвайки мишки с генетични мутации. Оказало се е, че след заразяване с вирус в тялото на мишките се произвеждат цитотоксични Т-клетки при стойности десет пъти над нормите. Резултатът е подобрена способност за блокиране на вирусни инфекции и засилена устойчивост срещу рак.
Изследователите са открили, че причината за засилената имунна реакция се крие в наличието на определен протеин, а именно LEM. Допълнителни проучвания са показали, че протеинът регулира нивата на Т-клетките и при хората. Откритието може да допринесе за разработката на противоракови терапии. Имунната система бързо пуска в атака Т-клетките при засичане на рак, но те се изтощават и са неспособни да се разпространят в достатъчна степен, за да се преборят със заболяването. Ако броят на Т-клетките се умножи, особено десетократно, това може да даде шансове на имунната система да спечели битката.
Учените възнамеряват да насочат усилията си към създаване на генна терапия, която ще подобрява имунните реакции чрез по-високи нива на LEM. “След това ще тестваме терапията върху мишки, за да сме сигурни, че е безопасна и ще проучим дали може да се комбинира с други терапии”, казва проф. Филип Ащън-Пикард, който ръководи изследването. “Ако всичко се развие според очакванията ни, се надяваме да сме готови за тестове върху хора след около три години”. Проучването е публикувано в журнала Science.

Превод и редакция:: Екатерина Антонова

източник : Focus-news.bg