SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-04-2015 22:50

Всяко пето дете вдига кръвно

Тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол, наднорменото тегло и липсата на контрол върху високото артериално налягане са сред основните рискови фактори за нарушаване здравето на сърцето, подчертава д-р Валентина Григорова, кардиолог и управител на Медицински център "Кардиохелп". Специалистът обръща внимание на вредните навици, които увреждат сърцето.

Всяко пето дете вдига кръвно

Само 25% от болните се лекуват адекватно, алармира кардиологът д-р Валентина Григорова


Тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол, наднорменото тегло и липсата на контрол върху високото артериално налягане са сред основните рискови фактори за нарушаване здравето на сърцето, подчертава д-р Валентина Григорова, кардиолог и управител на Медицински център "Кардиохелп". Специалистът обръща внимание на вредните навици, които увреждат сърцето.


1,5 млн. българи страдат от хипертония според статистиката. При 95% от случаите причината е наследствено заболяване, за което са отговорни 16 гена, уточнява д-р Валентина Григорова. Обикновено хипертонията се отключва около 40-годишна възраст. За съжаление само 25% от болните се лекуват адекватно. За да се оптимизира контролът, са нужни повече знания, режим на живот и дисциплина.
Симптомите най-често са


главоболие, нарушено зрение, лесна умора


Отчитането на три последователни измервания на артериално налягане със стойности над 140/90 в рамките на месец може да е индикация за хипертония. Препоръчително е да се поддържат стойности от 120/80. Диагностицирането на високото артериално налягане е лесно, но овладяването му е трудно, казва д-р Валентина Григорова. Необходимо е постоянство в спазването на съветите на лекаря. Важно е да се установи причината за развитието на хипертонията, която се определя от специалист.


За разлика от хипертонията, ниското кръвно налягане не е болест. При понижени стойности приемайте повече течности, кафе, спортувайте повече, съветва д-р Григорова.


Все по-голям процент на сърдечно-съдови заболявания се отчита при млади хора. Около 20% от младежите до 18 г. са с високо артериално налягане. Децата също страдат от наднормено тегло, нямат достатъчно физическа активност, хранителният им режим е непълноценен, подчертава кардиологът д-р Валентина Григорова. Препоръките на специалиста са спазване на здравословно хранене и повишена физическа активност.
Движението е предпоставка за добър сърдечен статус.


Полезна е разходка с бързо темпо


- 5/6 километра за час. Физическите натоварвания с благоприятен ефект за сърцето са изотоничните. Те включват плуване, колоездене, ходене, обяснява д-р Валентина Григорова. Изометричните натоварвания, като вдигане на тежести, не са подходящи за сърдечно болни. Не е без значение и как сърцето реагира на физическите активности. Повишаването на пулса и неуспешното му възстановяване до 10 минути може да е индикация за проблем. Например пулсът на спортистите може да достигне 200, но след 5 минути да се нормализира, защото са здрави и бързо разграждат адреналина.


Българинът прекалява с консумацията на сол, алкохол и тлъсти храни. Всеки втори мъж и всяка трета жена след 50-годишна възраст са със затлъстяване. Опасно е висцералното затлъстяване в областта на корема. То директно атакува сърцето, коремните мазнини произвеждат ензим, който повишава артериалното налягане, обяснява кардиологът д-р Григорова. При проблем с килограмите е здравословно


да се намали поне 5-10% от телесното тегло


за да има благоприятен ефект за сърцето. Затова дневният прием на калории трябва да се следи. Не трябва да се прекалява с мазнините - животински, сланина, масло, високомаслени сирена и мляко, дава пример д-р Григорова. Специалистът препоръчва консумация на балансирани храни и продукти, богати на фибри. Важно е да се храните спокойно и бавно. По този начин се предават импулси към мозъка за ситост.


Тютюнопушенето по принцип е вредно. Доказан неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система има и прекаляването с алкохола. При системна злоупотреба мускулът на сърцето се отпуска, затормозява и се появяват кардиопатии, казва д-р Григорова.


Цигарите пък водят до аритмии


и получаване на съдови усложнения. Като причина се определя сгъстяването на кръвта заради въглеродния окис, който попада в организма, обяснява кардиологът. Затова инфарктите и инсултите са по-чести при пушачите.