SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-04-2015 22:51

Разсекретяват парите на болниците

По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване.

Разсекретяват парите на болниците

По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване. Пълни стенографски протоколи за това как надзорния съвет е разпределил бюджетите на болниците или какви политики предвижда занапред ще се публикуват на сайта на касата. Решенията на надзорниците ще са в нета до седем дни от вземането им. Това предложение на депутата от БСП д-р Емил Райнов изненадващо приеха народните представители от управляващото мнозинство. Напълно съм съгласен да има по-голяма публичност, но тя ще засегне търговски тайни, възможно ли е да се публикуват подобни стенограми, усъмни се здравният министър Петър Москов. Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче предложи секретните места да се скриват, ако изобщо има такива.


Самият директор на здравната каса д-р Глинка Комитов заяви, че напълно подкрепя предложението за по-голяма публичност и е съгласен заседанията да се излъчват дори он-лайн. Така в крайна сметка депутатите с 9 гласа "за" приеха решенията на надзорния съвет да бъдат открити за цялото общество. Така за първи път ще стане ясно на всички хора как се разпределят над 3 милиарда лева за здраве. Освен това депутатите приеха приеха и текст, с който касата всеки месец да публикува разходите си за болници и лекарства по търговски дружества


Предложението отново е на червения депутат д-р Емил Райнов. Надзорният съвет на фонда няма да промени собствеността си и състава си, решиха още народните представители. Предложението на здравния министър беше квотата на държавата в съвета да се увеличи от 4 на 6 души, с което се обезсмисляше общественото начало при управлението на средствата за здраве. Причината е, че общата численост на Надзорния съвет щеше да стане от 9 на 11 човека. Срещу това предложение се обявиха най-вече представителите на ДПС и БСП, както и всички съсловни организации на работодателите и работниците.


Здравната каса ще проучва дали пациентите са удовлетворени от лечението си в болница и при доктор, гласуваха още депутатите. Болните обаче няма да се питат дали са доволни от медикаментите, които ползват, както предвиждаше първоначалното предложение на проекта.


Междувременно зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков обяви, че ще се повиши контролът в неонатологичните отделения заради случая с битото бебе в "Софиямед". Идеята е във всяка подобна клиника да се сложат камери, които да документират дейността на персонала и да се наблюдават в реално време или пък да се изгради прозрачна стена от стъкло, която също да дава възможност за наблюдение на пеленачетата.