Komik
Giriş Tarihi : 19-05-2015 20:29

Местан от Джебел: И на омразата отговаряме с любов!

“Граждани на Джебел, които сте записали имената си в историята", обърна се лидерът на ДПС към джебелчани от трибуната на митинга, посветен на годишнината от Майските събития, които минават под наслова "Заедно срещу омразата!”.

Местан от Джебел: И на омразата отговаряме с любов!
Местан от Джебел: И на омразата отговаряме с любов!

“Граждани на Джебел, които сте записали имената си в историята", обърна се лидерът на ДПС към джебелчани от трибуната на митинга, посветен на годишнината от Майските събития, които минават под наслова "Заедно срещу омразата!”.

Председателят на ДПС припомни, че “В демократична България, осем години член на ЕС, е престъпление да говориш на майчиния си език. Много нещо постигна българската демокрация, но фактът, че председател на парламентарна група може да бъде глобен означава, че имаме много много път да извървим за да достигнем европейските стандарти за правата и свободите на гражданите. И това е каузата на ДПС, това е каузата на този площад, от който тръгна демокрацията. Това е вашата кауза, това е нашата кауза.

Местан продължи: Не знам дали пътят ни е труден, но със сигурност е един много дълъг път. Не ни оставяйте сами по този път. Може да се изморим, но ако бъдем заедно, вие ще ни дадете сили. Днес ми дадохте много голяма сила! 

В заключение, уважаеми медии, обърна се Местан към журналистите, вчера в една телевизия тече анкета „Съгласни ли сте ДПС  да агитира на турски език?”.  Преведено на още по-разбираем език, медията пита своите зрители: Съгласни ли сте Лютви Местан, Неджми Али, Мустафа Карадайъ, Рушен Риза да говорят с избирателите си на своя майчин език?. Що за въпрос!? На осмата година от членство на България в Европейския съюз. 91% отговарят не са съгласни. И какво ще правим сега?! Само 9% са съгласни. Нали знаете?! Правата на човека са свещени, именно защото са неприкосновени и не зависят от ничия друга воля. За това са уредени в международни договори, в Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от българския парламент по конституционен ред и по тази причина има придмство пред вътрешните закони. На тази конвенция се позовавам днес и няма как дори и 95 % да променят това обстоятелство. Не съм съгласен с внушенията,  че ако на ДПС се разрешат тези права да агитира на майчин език едва ли не ще бъде застрашен националният  интерес и националната сигурност на България. Правят се внушенията, че това крие риска събитията от Западните Балкани да се случат и в България. Това е дълбоко непознаване на българския етнически модел. Това е дълбоко непознаване на същността и философията на най-отговорната национална патриотична партия – Движение за Права и Свободи. Защото аз съм горд с факта, че в ръцете на нашите избиратели не само, че няма да видите оръжие, няма да видите и камък, защото Паниша, който е от тук, преди 26 години дава следния съвет на десетките протестиращи: “И ако ви се развърже обувката, не се навеждате да си я завържите, защото милиционерите могат да си помислят, че посягате да вземете камък!”.  Не! Нашият протест е мирен. Нашият модел  е синоним на  мира и на толерантността.” 

“Не само,че няма оръжие в ръцете ни, не само,че няма камък, а единственото, което държим в ръцете си е цветето, като символ на любовта и толерантността, с които отговаряме и ще отговаряме на  омразата. И за това още веднъж ви моля. Аз отивам да водя делото на живота си. Вие ще останете на този площад, след което ще се приберете вкъщи. Това е смисълът на парламентарната демокрацията, за това е и партията ви. Днес ме направихте много силен и много горд. Благодаря ви!”
 

 

Гости на празника бяха: председателят на ДПС Лютви Местан, кмет на община Джебел и областен председател на ДПС Кърджали Бахри Юмер, зам.-председателят на Народното  събрание и зам.-председател на ДПС доц.др. Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС Рушен Риза, секретар на ЦОБ  и народен представител Мустафа Карадайъ, председателя но общински съвет Джебел Хюсеин Мустафа, евродепутата Неджми Али, народните представители -  Ердинч Хайрула,Шабанали Ахмед, Мустафа Ахмед, Салиха Емин, проф. д.ф.н. Мариана Георгиева, Камен Костадинов, Айхан Етем, Митхат Метин, Ахмед Ахмедов,д-р Хасан Адемов, Мехмед Атаман и Айдоан Али, д-р Джевдет Чакъров, Венцислав Каймаканов. Присъстваха още Мустафа Али Хаджиш - главен мюфтия на Република България, Басри Еминефенди - Районен мюфтия на Хасково, Насуф Насуф - районен мюфтия на Крумовград. Кметове на общини от област Кърджали - инж. Хасан Азис - кмет на община Кърджали, Сали Рамадан - кмет на община Кирково, Акиф Акиф - кмет на община Момчилград, Себихан Мехмед - кмет на община Крумовград, Ресми Мурад - кмет на община Ардино, Айдън Осман - кмет на община Черноочене, кметове от съседни общини - Хасковска и Смолянска област и страната, избрани с листата на ДПС. 

Сред гостите бяха също: Айруш Хаджи - зам.-председател на репресираните в Република България, Халил Расим - председател на репресиранитте от Кърджали, Бюрхан Мутлу и Орхан Мутли - репресирани от Момчилград, Исмет Кахраман - репресиран от с.Габрен, община Кърджали и член на ЦОБ; 

Празникът бе уважен и от Н.Пр. Сюлейман Гьокче - посланик на Република Турция в София, Алпер Акташ - генерален консул на Република Турция в Пловдив, Тахсин Бурджуоглу - почетен гражданин на гр. Джебел и бивш посланик на Република Турция в София, Бейза Юнтуна - бивш генерален консул на Република Турция в Бургас, представители на местната власт от Република Турция, представители на федерациите и конфедерациите  на изселническите организации в Република Турция. Много гости от страната и чужбина, както и главните организатори на майските събития: Исмет Йълмазтюрк (Паниш), Тахсин Ъшък, Хасан Бахар, Фикрет Гюрпънар, политическите затворници: Тахсин Шериф, Мохамед  Гьорджюгюн, Тахсин Бахтияр, Расим Йозгюр, Ремзи Хасан и Рамазан Бахчич.