GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-05-2015 07:49

„Карфур“ готви секира за българските производители по модела „КТБ“

/Поглед.инфо/ Четвъртата по големина търговска верига „Карфур“ в България бави с месеци плащанията към българските доставчици и е натрупала към тях големи задължения от 20 млн. лв. Това съобщиха от Съюз „Произведено в България“ днес на пресконференция. Българските производители се опасяват, че веригата се готви да се изнесе от България, като се трансформира в друга фирма, която няма да плати дължимото на нашите производители.

„Карфур“ готви секира за българските производители по модела „КТБ“

Лукан Луканов от съюза отбеляза, че „Карфур“ в България не е оригиналната марка на голяма френска верига, а франчайз на „Маринопулос“. Този франчайзингов договор изтича в средата на юни.

„С това се появява опасност задълженията да останат неплатени на българските доставчици, ефектът – вероятно освободени хора, някои фалирали предприятия“, заяви Луканов и посочи, че ситуацията е „изключително опасна“.

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че правилата, които се прилагат в страните, от които са дошли търговските вериги в България, трябва да се прилагат и тук.

От Съюза „Произведено в България“ отново посочиха необходимостта от промени в Закона за защита на конкуренцията, отнасящи се за нелоялните търговски практики.

Според Кънчо Стойчев от съюза случаят с тази верига много напомня схемата „КТБ“, но в търговията. И банката, и фирмата са ментета, и двете участват в схеми, за да не се разплатят, и в двете цари безотчетност и непрозрачност. С 1-2 изключения търговските вериги в България не се отчитат, въпреки че законът ги задължава. Било „търговска тайна“ според лобистите на веригите и противници на закона, внесен от БСП, който трябва да сложи ред в отношенията между веригите и българските фирми.

Нашите производители и доставчици алармираха, че картината с веригите е ужасяваща. Те са просрочили суми не само на доставчиците, но дори не са се издължили на държавата. „И защото нещата са много сериозни, поставяме този въпрос и в контекста на вече толкова години разглеждания въпрос за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията“, заяви изпълнителният директор на Съюза "Произведено в България" Пламен Грозданов.

„Само за 6 доставчици за определена дата са били около 1,5 милиона лева, от които 500 000 просрочени. Много от доставчици са завели изпълнителни дела. "От шест месеца и още една търговска верига започна да забавя плащанията си към българските доставчици. Това тревожи много нашите членове. Това са големи вериги, които действат на нашия пазар. Представете си какво би станало за едно средно предприятие, на което се дължат 500 или 600 хиляди лева, от които 200 000 просрочени", каза Грозданов.

С просрочени плащания са засегнати 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производство на сладка, козметика, а това продължава от две години.

Източник: Гласове