SİYASET
Giriş Tarihi : 20-05-2015 07:49

Цветанов добута законопроектите за службите до пленарна зала

/Поглед.инфо/ Пакетът от законопроекти на Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ за службите за сигурност влизат за разглеждане на първо четене в пленарна зала на Народното събрание през тази седмица.

Цветанов добута законопроектите за службите до пленарна зала

Четирите законопроекта са заложени като първи четири точки в проектопрограмата на парламента за работа в първия работен ден в сряда от 09:00 часа.

Първият законопроект е рамков и носи наименованието Законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Като точка втора, трета и четвърта ръководството на НС предлага съответно Законопроект за държавната агенция за разузнаване, Законопроект за военното разузнаване и законопроект за Националната служба за охрана.

Новите закони предвиждат шефовете на служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба (НРС) да се назначават с указ на президента. НРС пък ще се преименува на Държавна агенция "Разузнаване".

Проектът за закон за НСО предвижда запазване на военния статут на служителите. Президентът на страната ще осъществява общото ръководство на НСО, като назначава и освобождава началника на службатата, съгласувано с Министерски съвет. Изброени са длъжностните лица, които имат право на охрана, както и видовете охрана, които се предоставят на територията на страната и извън нея.

Източник: БГНЕС