GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-05-2015 19:06

Лиляна Павлова: Програмата за превенция и ограничаване на свлачищата е на финалната права

Необходимостта от цялостна дългосрочна визия и програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на страната, както и ерозията и авразията е не само важен приоритет от гледна точка на

Лиляна Павлова: Програмата за превенция и ограничаване на свлачищата е на финалната права

Необходимостта от цялостна дългосрочна визия и програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на страната, както и ерозията и авразията е не само важен приоритет от гледна точка на това да изразботим една качествена програма за мерки, такава каквато ние работим и буквално е на финалната права. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан политиката на правителството по отношение кризисната ситуация със свлачищата в България, съобщи „Фокус“.

По думите й, следващата важна стъпка е дългосрочното финансово обезпечаване на програмата. „Съгласно програма, която предстои да внесем на следващото заседание на МС за нейнотo потвърждаване и утвърждаване, тя включва краткотрайни мерки до 2017 година, средносрочни до 2018 година и дългосрочни до 2020 година“, обясни тя. Според нея се вижда тенденция за увеличаване на броя на свлачищата през годините. „Само от началото на годината имаме регистрирани над 20 нови свлачища“, посочи министърът регионалното развитие. Тя каза, че това говори за значителен размер за увеличение на тези свлачища и това е разписано като процеси в тази програма, както и там са описани детайлните мерки за това в няколко категории. „Минимална финансова стойност за решаването на проблемите до 2020 година е 890 милиона, а за спешните и аварийни мерки за необходими над 490 милиона лева“, заяви Павлова. По думите й, след проверка на ДНСК на територията на общините, където се образуват свлачища те спазват закона.


източник : 24chasa.bg