DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-06-2015 07:35

ЕС с последна оферта към Гърция

Представихме реалистичен план за излизането ни от Гърция, отсече Ципрас.

ЕС с последна оферта към Гърция

Представихме реалистичен план за излизането ни от Гърция, отсече Ципрас


Миниевропейска среща на върха, която е имала за цел да подготви последно предложение за решаване на кризата в Гърция, се състоя в понеделник вечер в Берлин.


В нея участваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, а към тях се присъединиха шефовете на ЕЦБ Марио Драги и на МВФ Кристин Лагард. Петимата са обсъдили обща позиция за дълговата криза в Гърция, която е на ръба на фалита. В петък Атина трябва да направи ключово плащане от 300 млн. евро към МВФ. Тази седмица ще е решаваща за Гърция, тъй като правителството ще трябва най-сетне окончателно да се произнесе дали ще пристъпи към споразумение с кредиторите, правейки болезнени компромиси, или ще спре плащанията към МВФ. Петимата лидери в Берлин са се уговорили да продължат много интензивно работата в близките дни и да поддържат контакт както помежду си, така и с гръцкото правителство, съобщи кабинетът на Меркел. Според германския вестник "Велт" петимата са изготвили обща позиция, за да направят на Гърция последно предложение. На срещата, продължила около два часа и половина, не е присъствал гръцкият премиер Алексис Ципрас, който в Атина очаквал телефонно обаждане, пише "Велт". Но според дипломатически източник петимата лидери не са му се обадили по телефона. Споразумение под формата на ултиматум за Гърция от страна на кредиторите не е било обсъждано на състоялата се петстранна среща в Берлин, съобщава гръцкият сайт нюз.ин. Европейски източник пояснил пред изданието, че решенията за съдържанието на окончателното споразумение между Гърция и нейните кредитори щели да бъдат взети в рамките на т. нар. Брюкселска група между представителите на гръцкото правителство и европейските партньори. По-конкретно запитан дали на Гърция е било представено споразумение под формата на ултиматум от типа "вземаш или губиш", същият източник казал следното: "нямам никакви сведения в потвърждение на това, че е било представено такова споразумение на Гърция; доколкото съм запознат, Брюксел продължава да е място, където ще трябва първо да бъде постигнато споразумението". Докато течала срещата в Берлин, в Атина имало маратонско заседание на икономическия екип на правителството, председателствано от премиера Алексис Ципрас. Днес той заяви, че правителството му е предложило на кредиторите план за реформи и че отговорността за отблокиране на над 7 милиарда евро кредит за Гърция е на политическите лидери в Европа.


"Направихме отстъпки, защото компромисът изисква отстъпки. Представихме един реалистичен план за излизане на Гърция от кризата", каза Ципрас и добави, че ако бъде приет от партньорите на Атина, планът ще сложи край на сценариите за разделение в Европа.


Комшиите недоволни от живота си


Гърците заедно с кипърците, унгарците и португалците са европейците, заявили категорично, че са недоволни от стандарта си на живот. Това показа изследване на Евростат, цитирано от гръцкия в. "Имерисия". По десетобалната система гърците заедно с турците и унгарците са оценени с 6.2 за стандарта им на живот, докато други европейци като датчани, финландци и шведи са получили оценка 8. Средното за Европа ниво - е 7.1. Според Евростат гърците не са доволни още от условията на работа, от липсата на свободно време и от финансовото си състояние. 


Проверяват 54 хил гърци за изнесени пари


Властите в Гърция проверят 54 246 граждани на страната, изнесли парите си в чужбина. Те разследват също и депозитите на милион и триста хиляди данъкоплатци, съобщава в. "Вима". В ръцете на финансовото министерство и данъчните власти в южната ни съседка са попаднали шокиращи случаи, свързани с неплащане на данъци и незаконно натрупано богатство. С тях те се надяват да напълнят хазната. Става дума за данни от депозити на 1 364 069 данъкоплатци, които през годините на кризата са изнесли спестяванията си в чужбина.източник : standartnews.com