SAĞLIK
Giriş Tarihi : 03-06-2015 07:42

Всяка пета българка иска дете без мъж

Всяка пета от българките, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство, пише

Всяка пета българка иска дете без мъж
Всяка пета от българките, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство, пише "Класа". Това става ясно от проучване за репродуктивните нагласи сред 703 жени на възраст между 18 и 43 години, което беше представено вчера. На това мнение са предимно жени със стандарт над средния. Те са на възраст между 36 и 43 години, когато ценността на майчинството нараства неимоверно.
Почти тройно повече обаче – 59%, са дамите, които признават, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си. За болшинството от анкетираните жени – 81%, раждането на дете е по-важно от кариерата. На противоположното мнение са само 9% от попитаните. Това са предимно дами от столицата, които следват висше образование, обясни социоложката Лидия Йорданова, която представи проучването вчера.

Резултатите показват още, че кариерата и финансовата нестабилност са основните спирачки за българката да стане майка. Въпреки че поставят семейството пред кариерата обаче 47% от жените все пак се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако станат майки. Такива са страховете на младите жени, предимно студентки или дами, които живеят с много трудности и са наети на временна работа.

От анкетираните 36 на сто пък твърдят, че в емоционален план и те, и партньорът им не са подготвени да имат дете. Така отговарят най-младите жени, студентките, живеещите в столицата и упражняващите свободни професии. 35 на сто от жените пък изразяват притеснение, че при евентуално раждане на дете в момента биха могли да пострадат работата им и кариерното им развитие.

Повече от половината запитаните - 58 на сто, твърдят, че биха опитали ин витро оплождане, ако се налага. Други 14 на сто пък биха осиновили дете. Макар и малък дял, има жени, които биха продължили живота си и без рожба, показват още резултатите от изследването. Такива отговори са дали 4% от запитаните. Основен извод от изследването е, че българките във фертилна възраст не са особено наясно кога спада качеството на яйцеклетките им, което е основен фактор за липса на поколение при отлагане на бременност.

„В рамките на репродуктивния си живот една жена отделя до 500 яйцеклетки, като количеството и качеството им започват плавно да намаляват след 25-годишна възраст“, обясни специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов. В проучването са участвали жени на възраст между 18 и 43 години, живеещи в големите градове на страната. Изследването е национално представително за жените във фертилна възраст от големите градове, които имат средно или висше образование./БЛИЦ
източник : dnesplus.bg