GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-06-2015 07:49

Сугарев представи книгата си за КТБ там, където се издигаше мавзолеят

Написах книгата за КТБ, за да обърна внимание върху начина, по който бе фалирана банката. Подчертавам - става дума за изкуствено предизвикан фалит, в който участваха възлови български институции,

Сугарев представи книгата си за КТБ там, където се издигаше мавзолеят

Написах книгата за КТБ, за да обърна внимание върху начина, по който бе фалирана банката. Подчертавам - става дума за изкуствено предизвикан фалит, в който участваха възлови български институции, като БНБ – тази, която е зад гърба ви. С тези думи писателят-дисидент Едвин Сугарев се обърна към десетките си почитатели, дошли на представянето на книгата му "Аферата КТБ" на мястото, където по времето на тоталитаризма се издигаше мавзолеят на Георги Димитров.

По думите му във фалирането на КТБ участват и българската прокуратура, и финансовото разузнаване, и одиторски фирми. Именно по този начин бе създадена дупката от 4,2 млрд. лв, които ние, българските граждани ще изплащаме години наред. Сугарев прогнозира, че още милиарди ще се стоварят върху главата на българския данъкоплатец, когато започнат делата за фалита на КТБ.

Абсурдните действия на прокуратурата предизвикаха паниката, благодарение на която 1 млрд лв. бяха изтеглени от вложители и така се стигна до поставянето на банката под специален надзор, каза Сугарев. След това БНБ, която е длъжна да оздрави всяка банка, поставена под специален надзор, направеи точно обратното - положи всички усилия тази банка да бъде фалирана, твърди писателят.

Сугарев изтъкна, че противно на всякакви правила банката е фалирана без какъвто и да е одитен доклад. Според него при обезценката на нейните активи е приложена специална методология, която е достигала до 60-70-80%, за да се получи огромната дупка от 4,2 млрд. лв. И забележете – всичко това се прави, за да може един ден тези активи, които според определени източници възлизат на над 7 млрд. Лв.,да бъдат приватизирани на безценица от хора, които са били в същия този кръг, който управляваше България над главата на Орешарски.

Не че банкерите на КТБ са били целите в бяло, напротив – там цветовете са сиво и черно, уточни писателят пред гражданите, дошли на представянето на книгата.


източник : 24chasa.bg