GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-06-2015 13:29

Диагноза „Лукарски”

/Поглед.инфо/ Инвестициите бележат подем - скочили над три пъти за година, научаваме от икономическия министър Лукарски. А те са критерий за правилни политики и привлекателна бизнес среда. Троен ръст значи съживяване на икономиката, излизане от кризата. Добре, че е министърът, иначе няма да разберем.

Диагноза „Лукарски”

Ръст на инвестициите означава повече работни места, ръст на приходите от данъци, на потреблението, на работните заплати... Все химери. Междувременно събираемостта от данъци остава незадоволителна, доходите - без промяна, а бедните се увеличават драстично.

Броят на българите, живеещи под прага на бедността, достигна рекордните 3,4 милиона. А линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. месечно на човек. Всеки ден тези хора се борят да оцелеят. Мнозина не издържат и посягат на живота си. Според статистиката всеки ден средно двама души отнемат живота си, а 7-8 правят опити за това. Сигурно защото икономиката цъфти и стандартът на живот се подобрява? Инвестиции?

Според данни на БНБ през първото тримесечие на т.г. чуждите инвестиции спадат с 8,4% спрямо същия период на м.г. Истинският срив е през март, когато стойността на преките инвестиции се смъква близо 4 пъти спрямо същия месец на 2014 г., възлизайки на едва 52,8 млн. евро. Това означава, че все по-малко чужди инвеститори са склонни да създават или придобиват компании в България. Освен това повечето "инвестиции" са под формата на кредити, отпуснати от чужди компании на български фирми, в които те имат участие. Къде Лукарски видя ръст на инвестииците - там където и Павлова видя шесторен ръст на строителстовото за първото тримесечие?

Строителството е един от най-потърпевшите сектори от кризата. При него редовно се отчита забавяне на ръст и спад спрямо предишни периоди, и по-рядко съживяване. По данни на НСИ, през първия месец на т.г. строителството спада с 4,2% спрямо януари 2014-а. През фервруари и март тенденцията продължава, като годишният спад е по 1,8%. Къде е шесторният ръст? В някаква паралелна реалност, която се подкрепя само от «сателитите» им, но в която вече никой не вярва? Защото и най-невежият четейки за този икономически подем, си задава въпроса – защо като всичко се подбрява аз и близките ми живеем все по-зле?

Лукарски сподели още, че трябва да се вдигне прагът за регистрация по ДДС. Това министърът каза и през февруари. Някакво развитие от тогава? Когато не говори нелепости и прави смислени предложения, те остават на ниво пожелания – „трябва”, „обмисляме”, „необходимо е”. Ние знаем какво трябва, но кой ще го свърши? „Нищо чудно и ние да пристъпим към намаляване на ДДС на храните като Румъния”, разсъждава на глас Лукарски. Това обаче било в компетенциите на Министерството на финансите и засега промени не са обсъждани. А като не са обсъждани, приказки ли си разказваме? За троен ръст на инвестициите и работеща икономика? Дали министър Лукарски има някаква представа от сектора, който управлява, или страда от тежка логорея? Или е нагледна диагноза на управляващите, еманация на некомпетентността на реформаторите?

Ех, Лукарски, да беше станал и ти танцьор на пилон... Не би бил заплаха за националната сигурност.

Източник: Дума


източник : bulgarski.pogled.info