SİYASET
Giriş Tarihi : 06-06-2015 14:00

Цачева: Въпросът с ромите не може повече да се отлага, търпимостта се изчерпва

Обръщам се към всички парламентарно представени групи, че този въпрос трябва да стои на вниманието ни, заяви председателката на Народното събраниеПозицията на ГЕРБ за по-малък брой подписи за иницииране на референдум е категорична, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаването

Цачева: Въпросът с ромите не може повече да се отлага, търпимостта се изчерпва
Обръщам се към всички парламентарно представени групи, че този въпрос трябва да стои на вниманието ни, заяви председателката на Народното събрание
Позицията на ГЕРБ за по-малък брой подписи за иницииране на референдум е категорична, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаването "Панорама" по БНТ. "Още миналата година показахме, че подкрепяме президента за инициирането на референдум. Освен това партия ГЕРБ беше най-активният член за събиране на подписите", добави тя.

Според нея, няма по-демократичен начин по теми, които са изключително спорни, да се допитат гражданите. "Убедена съм, че този път ще има решение на НС за провеждането на референдум", категорична е шефката на НС.

Цецка Цачева коментира причината за днешния провален кворум. "Ниската степен на дисциплина, която наблюдавахме, днес не помага на никого", посочи тя. "Въпреки отговорността за работата на пленарния състав на НС и на мнозинството, не успяхме да постигнем кворум днес. Това са парламентарни тактики, защото идват избори", обясни Цачева.

"Аз изживях еволюция по отношение на задължителното гласуване. За преодоляване на ниската избирателна активност, за избягване на корупционните практики. Смятам, че на този етап това е необходимо, но при определени условия", посочи председателката на парламента.

На въпрос за промените в Конституцията, Цачева отговори: "Разчитаме на разума, на обективността, на коректните текстове, които сме подготвили, и ще разчитаме и на колегите от опозицията за промяна в Конституцията. Това се налага, за да се повиши качеството на правосъдието у нас, да се върне доверието на хората и да се спазят условията на ЕС."

Цачева посочи, че след това е необходимо да се приеме пакет от законодателни мерки в Наказателния кодекс. Те вече са започнали.

Според нея, въпросът с ромите не търпи отлагане. "Събитията през последните дни ни показаха, че търпимостта вече се изчерпва. Обръщам се към всички парламентарно представени групи, че този въпрос трябва да стои на вниманието ни. На второ място е демографският въпрос. Събитията, които пораждат напрежение в обществото, показва, че все още има много нерешени проблеми", бе категорична шефката на Народното събрание./faktor.bg


източник : dnesplus.bg