SİYASET
Giriş Tarihi : 07-06-2015 18:03

Плевнелиев: Розата е най-разпознаваемият български символ

Президентът бе сред официалните гости на Празника на розата в казанлък.

Плевнелиев: Розата е най-разпознаваемият български символ

"Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България". Това заяви президентът Росен Пелвнелиев в Казанлък, където бе сред официалните гости на заключителните тържества за Празника на розата.


В България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, припомни държавният глава.


Розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика действие", изрази надежда Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Той приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.


На празника в центъра на Казанлък присъстваха още министърът на земеделието Десислава Танева, регионалният министър Лиляна Павлова, представители на местната власт и много граждани.източник : standartnews.com