DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-06-2015 07:50

Промяната в света започна, въпросът е кой ще я прави у нас

/Поглед.инфо/ G7 и Алтернативните - една невъзможна любов

Промяната в света започна, въпросът е кой ще я прави у нас

Светът днес е подвластен на капитализма, само че на разпадащия се капитализъм. Все повече хора осъзнават, че не печалбата на големите корпорации и стремежът единствено и само към материални облаги, а повече човечност, приобщаване и икономическо развитие, щадящо природата и нейните безценни ресурси, са принципите, които ще ни оттласнат от дъното на неравенството.

В навечерието на срещата на G7 в Бавария в Мюнхен се проведе едно събитие, за жалост твърде бегло отразено от нашите медии. Става въпрос за срещата на Алтернативните или всички онези, които не споделят принципите на ръководената от G7 политика и й се противопоставят.

Не сте чували за това събитие и нямате представа за какво точно става въпрос? Вярвам ви, защото у нас то беше представено просто като поредния многоброен протест на неправителствени групи срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), без да се наблегне особено върху смисъла му.

А ето за какво всъщност става въпрос. На 3-ти и 4-ти юни в столицата на немската провинция Бавария различни групи от хора, които откровено критикуват системата такава, в каквато е превърната в последните няколко десетилетия, се събраха, за да търсят алтернатива на света, който познаваме днес. Идеите им са в пълен противовес с водената от "Големите 7" политика и целят, както самите те се изразиха, "структурни промени".

Навярно повечето от вас са попаднали на материали в българската преса за демонстрацията на повече от 30 000 души в Мюнхен на 4-ти юни срещу ТТИП. Е, тази демонстрация беше част от по-голямата алтернативна среща и не беше просто някакъв си там митинг на "червени" и "зелени", а мястото, където се открои желанието за промяна.

Сред протестиращите имаше невръстни и много възрастни, занаятчии и "бели якички", цели семейства, хора с увреждания... Те споделяха неодобрението и разочарованието си от непоносимостта на света, в който всички ние живеем. Демонстрацията беше голяма. Много по-мащабна, отколкото се очакваше и то не само, защото времето в този ден беше хубаво, а защото имаше точка на обединяване и сближаване между огромни маси хора.

Очаквахме около няколко хиляди, а в момента са повече от 10 000 души и продължават да прииждат от всички страни, сподели с мен представител на полицията още в самото начало на демонстрацията. До края й броят на присъстващите се беше увеличил тройно.

За какво говори всичко това? За нуждата от промяна, и то не само от перестройка, а от цялостна промяна на съществуващото положение и на разпадащия се строй. "Основните принципи на социализма са все още валидни, произнесе по време на речта си професор Жаяти Гхош (Jayati Ghosh) от университета "Джавахарлал Неру" в  Ню Делхи, Индия. Тя е учен в сферата на икономиката и е призната за един от водещите умове в тази област. Именно професор Гхош беше поканена да открие срещата на Алтернативните в Мюнхен.

Капитализмът, във формата, в която е в момента, проваля хората и носи единствено и само негативи със себе си, заяви още индийската икономистка и добави: Могъщите вече губят и затова се опитват да наложат още по-жестоки правила на играта.

Въпреки недоволството и неодобрението към политиката на водещите в световен мащаб страни обаче, нито проф. Гхош, нито алтернативните й съмишленици успяха да отговорят на въпроса какво ще дойде след това, след "голямата структурна промяна". Трябва да разширим идеята си за социализма и да инкорпорираме основните му идеи в това, което ще дойде след промяната и ще замени непродуктивния капитализъм, категорична бе индийската икономистка.

Макар и да не успя да доведе бързо до желания резултат, срещата на Алтернативните в Мюнхен доказа, че днес е по-модерно да си инакомислещ, отколкото капиталист... и то в капиталистическа страна като Германия.  

Къде сме ние? У нас все още да учиш руски език или да настояваш за по-социална държава, равенство и смяна на модела, се счита за закърняло и изоставено мислене. А недай си Боже да си журналист и да споделяш критиката си срещу капиталистическия строй в ефир! Тогава вече си набеден за "рубладжия", "червен социалист" и част от пропагандната машина на Кремъл.

Макар че България досега не е доживяла да усети що е това истински капитализъм, у нас той вирее доста успешно - най-вече, когато бива отглеждан от чужда ръка. Ние се самозаблуждаваме, че сме част от тези, при които той дава все пак някакви плодове, макар и не толкова големи и сладки, както се очаква.

Интересно защо у нас не се водят дискусии на тема как да изградим алтернатива на съществуващия модел - ама нашенска си, българска?! Вкопали сме се в оцеляването си, а след време пак ще последваме чуждите идеи за промяна, защото са модерни, защото са нови. И отново ще ги осакатим по нашенски, вместо да се опитаме да построим модел, съобразен с нашите стандарти, като за основа ползваме общите принципи.

Главният въпрос тук не е дали ще има промяна, защото тя вече е започнала и не свършва с 30 000 души по площадите в Мюнхен. Загадката е ще бъде ли тази промяна наистина ръководена от хората с алтернативно мислене, или отново ще бъде изнамерен начин промяната да бъде присвоена, принизена и превърната в изчадие на интересите на определени богопомазани.

Източник: Дума


източник : bulgarski.pogled.info