SİYASET
Giriş Tarihi : 11-06-2015 07:51

Връщането на ГЕРБ на власт повишава цената на тока

/Поглед.инфо/ „Връщането на ГЕРБ и на дясната коалиция на власт се отразява на цените на електроенергията“.

Връщането на ГЕРБ на власт повишава цената на тока

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията. Според него е очевидно, във внесения проект на доклад се толерират частни монополи – ЕРП-тата, и започва старата игра, която ощетява държавните дружества – НЕК. Той обясни, че се предвижда увеличение на дефицита за сметка на печалбите на ЕРП-тата и признаване на т.нар. технологични разходи и леко завишаване на нормата на печалба, както е било по времето на предишния кабинет „Борисов“. „Процеси, които изкараха хората на улицата“, коментира Миков.

Председателят на БСП е на мнение, че увеличението на цените на електроенергията ще се отрази, както на битовите потребители, така и на бизнеса. „Това ще рефлектира върху цените на стоките и то нагоре. Ефектът от това, което прави групата на ГЕРБ, РБ и патриоти в КЕВР ще доведе до увеличение на цените. Те трябва да бъдат компенсирани и това ще бъде наше последователно предложение“, подчерта той. Миков представи графики, които показват какво ще се случи с цените на електроенергията за бита. Председателят на БСП се обърна към синдикатите, защото според него тази ситуация в сектора ще доведе до проблеми във въгледобива – намаляване на потреблението на български въглища и съкращения на работници.

„От средата на 2013 г. започва леко увеличение на „норма на възвращаемост“ или по-точно казано печалба, както и за рязко увеличение на признатите технологични разходи. Ако те по време на предишното редовно правителство бяха 8%, то изведнъж стават 13,46%, като по странен начин се смесват разходите за инвестиции и тези за ремонти в предложения проект на доклад на групата на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт в КЕВР.

Михаил Миков: Ако е вярно драстичното преизпълнение на приходи, да се увеличат 14-те социални плащания

„Обсъдихме необходима актуализация на бюджета. Ако е вярно това, което се твърди – за драстично преизпълнение на приходите, чудесна новина, то спешно трябва да бъде обсъдено увеличение на 14-те замразени плащания с Бюджет 2015“. Това коментира Михаил Миков по друга актуална тема. Той посочи някои от тях: размерът на месечните помощи на деца, замразени през декември 2014 г., помощ при близнаци, обезщетение за отглеждане на дете, месечна добавка при деца с увреждания, помощ при първокласник. „Правителството няма свои политики в демографската сфера. И когато тези средства ги има в бюджета, трябва спешно преразглеждане на тези плащания“, категоричен е Миков. Според него трябва да се обсъди и средномесечният доход за придобиване на право на семейни помощи. Той припомни, че е била отнета възможността от 10% възстановяване на данъка върху МРЗ.

Миков каза още, че по време на Изпълнителното бюро е бил обсъден и първоначален проект на предизборна платформа за участие в местните избори, като развитие на левите стандарти. Миков съобщи, че членовете на бюрото също категорично се разграничават от действията на Георги Кадиев за агитация на майчин език.

Организационният секретар на БСП Станислав Владимиров съобщи, че утвърдените кандидати за кметове на левицата са 16. Двама от тях са бивши народни представители – Георги Андреев, който ще бъде кандидат-кмет във Ветрино, Варна област и Пламен Славов за Карлово. По думите на Владимиров процесът по номиниране продължава и ще завърши в края на лятото.

Източник: Поглед.инфо


източник : bulgarski.pogled.info