SİYASET
Giriş Tarihi : 11-06-2015 07:51

Ненчев вместо напред, все назад

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната Николай Ненчев се открои като най-спорното назначение в кабинета Борисов - 2. Той бе абсолютно непознат за военните среди и породи съмнения, че е политическо назначение на квотен принцип. А какво друго да е, след като за няколкото месеца в стола на министър на отбраната Ненчев не обори това подозрение.

Ненчев вместо напред, все назад

Той е един от най-критикуваните министри не само от опозицията, но и от подкрепящи кабинета. Напористият земеделец, обаче, някак си остана глух за всяко мнение, различно от неговото, направи поредица от спорни назначения и се прочу със скандални изказвания. Това, което най-силно го характеризира като управленец е и съмнението за партийност в действията му, при това на онази, напомняща времето, когато хората се деляха на наши и ваши.

Тук е мястото да се напомни, че въоръжените сили са деполитизирани. Законът за отбраната категорично казва, че на въоръжените сили в мирно време не могат да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер.

Скандалните назначения

Те не са едно и две. Част от тях са дотолкова прибързани, че за един конкретен случай дори се наложи намесата на премиера Борисов и то след протести. Предисторията - 400 служители от "ТЕРЕМ – Флотски арсенал – Варна" поискаха да се спре бруталното уволнение на управителя на предприятието инж. Георги Стойков. Още тогава хората заявиха: политическите ви игри ни омръзнаха! Ако в това се състои реформата ви, твърдо не я искаме!

Не по-малък бе скандалът с Росица Русева и напъните тя да оглави едно от най-важните дружества във военното министерство – "Снабдяване и търговия". Този ход бе спрян, тъй като ДАНС й отказа достъп до класифицирана информация. Службата направи същото и с второ предложение на Ненчев - Здравко Боджов. Стана ясно дори, че двамата предложени за директори се оказаха политически назначения от Реформаторския блок. И още една изненада - Русева и Ненчев излезе, че са от едно село – Кукорево, Ямболско.

Военновъздушните сили пред риск

Българските ВВС, които имат 103 годишна история, бяха поставени пред риска да прекратят бойните дежурства. Редица военни експерти определиха политиката на Ненчев спрямо военната ни авиация като хаотични действия, често и като бездействие, но за сметка на това, гарнирани с противоречиви изказвания. От месеци има предупреждения, че са необходими средства за спешен ремонт на изтребителите МиГ 29. Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев заяви, че от май тази година бойните дежурства в страната може да се извършват само от два самолета. Вместо да отговори на това с конкретни действия и да реагира "внезапно", както сам казва Ненчев, чухме, че се преговаря с Полша, че "няма основания за безпокойство", защото "няколко МиГ-а летят". Дори цената за ремонт на двигателите на МиГ-овете, която министърът споменаваше беше 35 мн. лв., а в един момент скочи до 80 млн. лв. И вместо да започне преговори за поддръжката на самолетите, министърът посочи с пръст като заяви, че му предложили процент, за да подпише за поддръжката на МиГ-29. Стигна се дотам, че бяха взети, меко казано, смущаващи решения - ВВС сами да удължат ресурса на самолетите... Рискът поемат летците и техниците на ВВС, а министъра обеща до 30 юни да внесе проекта за нов тип боен самолет. Дори и това да се случи и проектът бързо да бъде одобрен и от Народното събрание обаче ще са необходими между 2 и 4 години, за да има авиацията нови самолети и то след подписване на договора. До тогава трябва да има изправни МиГ 29, дали това ще се случи?!

Защо се стигна до тук и кой ще поеме отговорността при евентуален инцидент? Дали тогава една оставка ще е достатъчна?

Логично изказването за подкупа предизвика прокурорска проверка. А и още повече въпроси, защото макар Ненчев да е непознат във военните среди, той има самочувствието на опитен юрист. А всеки обикновен гражданин, дори и да не е на "ти" с правото, знае, че трябва да уведоми съответните органи, ако е станал свидетел на престъпление. След като министърът е юрист, той по-добре от всички трябва да знае това и да се стреми да спазва закона. Не го направи и въпросът: "защо?" е повече от логичен. В тази серия са и отправените "смъртни заплахи?" спрямо него. Също оповестени пред медиите, а не пред компетентните органи. Николай Ненчев е министър на отбраната от страна-членка на НАТО и "заплаха за убийство" спрямо човек с такъв ранг не може да бъде заметено под чергата с оправдание за политическо говорене.

Реформа с политически намек и във военното разузнаване

Дори и за неспециалист е ясно, че реформа в специалните служби се прави с концепция, осмислено и мотивирано. Спорно е ,обаче, дали това е ясно за министъра на отбраната, който всъщност, не е специалист. Това не му попречи още с първите си ходове да се насочи към служба "Военна информация" и архивите й. Министърът смени директора, при това в момента, когато законът за военното разузнаване бе пред първо четене в НС. Разумът и логиката предполагат първо да бъде приет закона, а след него да се правят рокади. Въпреки това предишният директор Веселин Иванов беше сменен с общи мотиви: не бил постигнат "консенсус по важни въпроси относно работата на службата". Особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав бил назначен преди 1991 г. Мотиви, които предизвикаха съмнение за лустрация. Новият директор бе назначен още преди законът да влезе на първо четене в НС. Не се разбра дали Йордан Бакалов разполага например с достатъчно високо ниво на английски език, необходимо за този пост, защото Ненчев не каза. Но пък каза, че "Йордан Бакалов разполага с изключително високо ниво на морал". Остава засега да вярваме, че ще се справи, каквото "много голямо основание да вярва" има Ненчев.

Засега едно е ясно- новият директор ще предаде архива на военното разузнаване на Комисията по досиетата. Ненчев издаде заповед за това. Тепърва ще видим последствията от тези действия. Защото има голяма тревога сред специалистите в тази област, че случилото се застрашава живота на чужденците, работили за България.

Министърът не отговори конкретно на своите критици, но пък в деня, в който подписа заповедта, на сайта на партията му направеното от него вече бе описано триумфално: "…След четвърт век на преход министър Ненчев доказва, че освен закон е нужна силна политическа воля и държавническа смелост, за да се изобличат предателите на националната кауза. След като изобличи корупционните схеми, Ненчев отново показа, че е безкомпромисен демократ и издаде заповед архивите на комунистическото военно разузнаване да бъдат предадени за разсекретяване….".

Всъщност, в едно от интервютата си министърът обяви, че никога не е работил за личен рейтинг, а за министерството. Някак си това изказване увисна във въздуха, тъй като дни след него се проведе митинг в подкрепа на Ненчев.

Една от основните теми на министъра е Русия . Той откри, без да счита за нужно да доказва наличие на организиран информационен център, който създавал паника. В сайта на партията му под заглавие "Българският отпор срещу хибридната война на Русия" се поставя въпрос: "Защо се случва сега тази хибридна война, подета от путинова Русия?" И отговорът е следният: "От гледна точка на Русия това е резултат и средство един режим да продължи да съществува". На финала на тази информация разбираме, че: "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия. Има силна воля и идеологическа чистота в представата си за българския национален интерес". И тук странно защо се пренасяме във едни други времена от преди прехода, когато едни други хора определяха коя идеология е правилна и защо.

Според Николай Ненчев България е, може би, единствената държава в НАТО, която е почти на 100% зависима от Русия по отношение на военната си техника и заявява, че тази обвързаност трябва да се намали. Всъщност за модернизация на въоръжените ни сили и купуване на техника, оперативно съвместима с тази на НАТО, у нас се говори още преди членството ни в Алианса през 2004г.

Най-странното от всичко е,че все още Николай Ненчев не е направил очакваното от български министър на отбраната посещение в САЩ и НАТО. Няма обяснение защо.

Но…. както обича да казва сегашният военен министър на България "няма основания за безпокойство". За Ненчев може би, но за България надали!

Източник: БГНЕС


източник : bulgarski.pogled.info