DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-06-2015 07:55

След вота в Турция: Кюрдската сензация и разбра ли Ердоган що е то демокрация

СИМОНА РУСЕВАКюрдската Народна демократична партия (НДП) успя да спечели на общите избори в Турция цели 12,7 на сто от гласовете. Така тя прескача убедително високата 10-процентова бариера и изпраща свои представители в Меджлиса.

След вота в Турция: Кюрдската сензация и разбра ли Ердоган що е то демокрация
СИМОНА РУСЕВА
Кюрдската Народна демократична партия (НДП) успя да спечели на общите избори в Турция цели 12,7 на сто от гласовете. Така тя прескача убедително високата 10-процентова бариера и изпраща свои представители в Меджлиса.

В парламента в Анкара влизат общо 4 партии. За първи път от 13 години насам политическата сила на президента Реджеп Тайип Ердоган губи мнозинството си и ще трябва да търси коалиционен партньор. И не само това. Ердоган се надяваше основаната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да получи три пети от местата в Меджлиса, за да бъде променена конституцията. Той целеше създаването на президентска република, естествено начело с него, тоест да си осигури абсолютна власт.

Избирателите решиха друго и му показаха ако не червен, то поне жълт картон.

По този повод кореспондентът на “Шпигел” в Истанбул Хаснаин Казим коментира:

"За турския президент Ердоган досега демокрация означаваше, че на всеки четири години се свикват общи избори. Повече на народа не беше отредено. Всяка критика беше загърбвана, на всяко опониране се гледаше като на вражеска проява. Критични журналисти губеха работата си, уволнявани бяха следователи, които даваха ухо на сигнали за корупция, демонстранти се разгонваха със сълзотворен газ, дори и когато протестът им беше мирен.

Ердоган интерпретираше факта, че мнозинството от турците стоеше, а и продължава да стои зад него като индулгенция да прави всичко, каквото си иска.

В неделя турските избиратели решиха: от една страна в мнозинството си те са доволни от работата на правителството, тъй като по предварителни данни Партията на справедливостта и развитието спечели 40,9 на сто от бюлетините. Трябва да се признае, че като премиер Ердоган прокара реформи и се даде тласък на икономиката или поне това беше така по време на първия му управленски мандат.

От друга страна, на голяма част от народа надменността на Ердоган му втръсна. Самият той бе главозамаян от досегашния си успех. Преди няколко дни, когато се отбеляза 562-годишнината от превземането на Константинопол от османлиите, той заяви: “Превземане означава в Йерусалим отново да се вее знамето на исляма. По волята на Аллах 7 юни (денят на парламентарния вот – б. а.) също ще е превземане.”

Така Ердоган отново показа същността си – безкомпромисен, напорист, самовлюбен.”

Авторът припомня, че за първи път през последните 13 години Партията на справедливостта и развитието е принудена да търси коалиционен партньор. Това става благодарение на влизането в парламента на представители на кюрдската партия. Тя успя да убеди не само кюрди да пуснат бюлетина за нея, а и турци, на които им дошло до гуша от Ердоган.


Жители на Диарбекир празнуват успеха на Народната
демократична партия. Там живее предимно кюрдско население.
Така бленуваната от Ердоган президентска република остава само в мечтите му.

“След обявяването снощи на първите резултати от изборите от средите на ПСР обявиха, че в историята на Турция коалициите никога не са функционирали. Те били във вреда на демокрацията. Трябва обаче да се запитаме – кога изобщо в историята на Турция е имало демокрация?”, коментира авторът.

Според него точно сега Турция има шанс да докаже, че като ключова страна в региона и въпреки политическите турбуленции е стабилен фактор в Близкия и Средния изток, най-сетне е разбрала що е то демокрация.

Избирателите са дали поръчение на политиците и то е: "Говорете помежду си, заринете окопите, седнете на една маса, вместо да се оплювате взаимно. Създайте коалиция!"


Премиерът Ахмет Давутоглу явно още не е разбрал посланието на избирателите.
“Диалог обаче означава потенциалните коалиционни партньори на ПСР да не я унижават, а да се търсят общи допирни точки. ПСР би трябвало да е разбрала, че това е от неин интерес. В изборната нощ обаче премиерът Ахмет Давутоглу, който е и партиен лидер (след избирането му за президент Ердоган беше принуден по конституция да се раздели с председателския партиен пост – б. а.), заяви: Няма да се преклоним пред нито една политическа сила!" По всяка вероятност той още не е разбрал какво са му казали избирателите. Сега в редиците на ПСР се заговори за нови избори, за да се стигнело до ясно разпределение на силите. Това показва, че тези хора още не са разбрали, че демокрацията означава и готовност за компромиси", заключава Хаснаин Казим. /clubz.bg


източник : dnesplus.bg