Sinema
Giriş Tarihi : 02-07-2015 13:44

Над 30 кораби и вертолети на „Бриз 2015″

Над 30 бойни и спомагателни кораби ще вземат участие във военноморското учение „Бриз 2015

Над 30 кораби и вертолети на „Бриз 2015″

Над 30 бойни и спомагателни кораби ще вземат участие във военноморското учение „Бриз 2015". В него ще се включат над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, САЩ, Турция, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, информират от ВМС.

В разиграването на различни бойни ситуации ще се включат и два вертолета на ВМС, самолет от патрулната авиация на САЩ, два самолета от българските Военновъздушни сили, представители от Сухопътни войски и 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

Националното военноморско учение „Бриз 2015" ще се проведе от 3 юли до 12 юли. То е отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.

„Бриз 2015" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Варна на Военноморска база - ВМС. /Дарик радио