TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 03-07-2015 13:31

Софтуер на Google провежда разговори, използвайки филмови диалози

Вашингтон. Чатботовете - автоматизирани компютърни програми, които се използват в мрежите за чат, се срещат все по-често, пише Engadget. Ако извършим търсене с ключова дума “chatbot”, ще открием множество виртуални приятели, с които да си поговорим през някоя самотна петъчна вечер. Чатботът, разработван от Google обаче е по-различен. Той не е програмиран да отговаря на въпрос

Софтуер на Google провежда разговори, използвайки филмови диалози

Снимка: АФП Вашингтон. Чатботовете - автоматизирани компютърни програми, които се използват в мрежите за чат, се срещат все по-често, пише Engadget. Ако извършим търсене с ключова дума “chatbot”, ще открием множество виртуални приятели, с които да си поговорим през някоя самотна петъчна вечер. Чатботът, разработван от Google обаче е по-различен. Той не е програмиран да отговаря на въпроси по определен начин. Вместо това програмата използва невронни мрежи - група от машини, които имитират невроните в човешкия мозък, за да се учи от вече проведени разговори и да съставя собствени отговори. Google, наред с Facebook и Microsoft, вече използва невронни мрежи за други цели, включително създаване на произведения на изкуството, идентифициране на обекти в изображения или разпознаване на произнесени думи.
Изследователите на Google Ориол Винялс и Куок Ле са “захранили” невронната мрежа на чатбота с филмови диалози, за да го научат какво да казва и как да формулира отговорите си. В резултат отговорите могат да бъдат доста драматични, като в този откъс от тестови диалог, например:
Човек: Къде се намираш?
Машина: В средата на нищото.
Човек: Какъв е смисълът на смъртта?
Машина: Да има живот.
Човек: Какъв е смисълът да си интелигентен?
Машина: Да откриеш какво е това.
Системата е в ранна фаза на разработка, в рамките на която се тестват осъществимостта й възможностите да бъде приложена, но изследователите смятат, че биха могли да я развият още. В допълнение към разговорите за смисъла на живота програмата може да оказва и техническа поддръжка, като пита хората, дали компютрите им са включени или дава указания да ги рестартират. Софтуерът би могъл да служи и като нов, по-интерактивен начин за представяне на новини.

Превод и редакция: Тереза Герова