SİYASET
Giriş Tarihi : 03-07-2015 13:32

Лукарски: 683 хиляди лева ще бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището в Перник

Лукарски: 683 хиляди лева ще бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището в Перник

"683 хиляди лева ще бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището в квартал „Рудничар” в Перник." Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на брифинг във връзка със свлачището, причинено от незаконен добив на въглища, което засегна три къщи в пернишкия квартал "Рудничар", предаде агенция "Фокус".
Той съобщи, че на среща с Живка Габрова - ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД , доц. Стефчо Стойнев, преподавател в Минно-геоложки институт и областния управител на Перник Ирена Соколова е бил обсъден случая в Перник. „По първоначални данни причината за свлачището е незаконен добив на въглища от терен, който по принцип е свлачищно активен. Той е извън терена на „Мини Перник”, уточни министър Лукарски.

Взехме решение средствата от проекта за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на Мини Перник ЕАД, в рамките на град Перник, предвидени за следващата година да бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите, причинени от свлачището”, съобщи той.

По думите му, това са 683 хиляди лева, като ще се търсят и допълнителни средства за увеличаването на този бюджет.”Апелираме законодателната власт към криминализиране на незаконният добив на въглищ. Ще предприемем всички мерки за да подсигурим гражданите, които са потърпевши”, заяви още министър Лукарски.