SİYASET
Giriş Tarihi : 04-07-2015 12:28

Зеленогорски даде 15 дни ултиматум на Радан Кънев, заплаши с оставка

Изключително драматично заседание тази вечер на парламентарната група на блокаКРИСТИНА КРЪСТЕВАНа 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския блок - зам.

Зеленогорски даде 15 дни ултиматум на Радан Кънев, заплаши с оставка

Изключително драматично заседание тази вечер на парламентарната група на блока

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския блок - зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски, в края на заседанието на парламентарната група. И е поставил на колегите си от ДСБ ултиматум - няма да изпълни намерението си, което би взривило РБ на прага на изборите, единствено, ако до 15 юли Радан Кънев склони в блока да се подпише коалиционно споразумение и такова за единната му регистрация в цялата страна.

Самият лидер на ДСБ не е присъствал на инфарктното заседание, по време на което отделни депутати, изнервени от липсата на разбирателство по нито един въпрос за изборите в София, са предупредили, че след 25 октомври ще искат оставката на двамата лидери на парламентарната група. Такива са Кънев и Зеленогорски.

Лидерът на ДСБ не отиде и на заседанието на ДСБ - София, което в събота номинира за кандидат-кмет на РБ Вили Лилков, а за водач на листата за Столичния общински съвет - Трайчо Трайков. На форума се чуха гласове, че никъде не пише, че партията трябва да се съобразява с ДБГ на Меглена Кунева.

Два дни по-късно пък номинираният от нея като кандидат-кмет Соломон Паси написа в туитър, че се отказва от участие в надпреварата, след като не е кандидатура на целия блок. Запознати обаче споделиха пред "24 часа", че той не е зачеркнал напълно възможността да се кандидатира при туширане на напрежението в РБ и в случай, че успее да обедини всички.

6 към 1 е преднината на Паси пред Вили Лилков на въпроса “Кой да бъде кмет на София” в социологическото проучване, поръчано от Реформаторския блок в столицата, сочат резултатите, които са обобщени буквално преди по-малко от час, съобщиха запознати пред "24 часа". Между 5 и 10 пъти по-разпознаваем бил бившият външен министър пред кандидата на ДСБ, който е много уважаван, но сред членовете и симпатизантите на блока. Съпоставен с други хипотетични номинации, преднината на Паси, на когото се възлагат надежди да обере и периферни гласове, скача на 20 пъти. Независимо от резултатите ДСБ не отстъпвали за кандидат, различен от Лилков.

Столичните ръководства на партиите в РБ вече преговарят по номинацията за кмет и по позициите на листите. От ДБГ държат блокът да изправи пред Йорданка Фандъкова Соломон Паси, а водач на списъка за СОС да е Прошко Прошков. СДС, БЗНС и партията на Корман Исмаилов нямали претенции./24chasa.bg