YEREL
Giriş Tarihi : 05-07-2015 22:49   Güncelleme : 05-07-2015 22:49

Променихме града с много труд и решителност

- Работите много успешно по усвояване на еврофондовете. Кои са най-значимите проекти, които осъществихте? - За нас всеки един реализиран проект е значим, защото е изготвен с водещата идея да стигне до всеки....

Променихме града с много труд и решителност

- Работите много успешно по усвояване на еврофондовете. Кои са най-значимите проекти, които осъществихте?
- За нас всеки един реализиран проект е значим, защото е изготвен с водещата идея да стигне до всеки жител, независимо в коя част на общината живее. Приключихме проект, чакан от десетилетия насам - „Водния цикъл на Момчилград“. Построихме десетки километри нови пътища, асфалтирахме изцяло главните улици в града. В момента изграждаме пряката връзка с международния път за Гърция през прохода Маказа, надявам се до края на годината тя да бъде пусната в експлоатация. Успяхме да спечелим много проекти по Програмата за развитие на селските райони. От друга страна, имахме възможност да ремонтираме болницата, спортните съоръжения, училищата и детските градини в града, учебните заведения по селата. Ние сме една от първите общини в труднодостъпните райони, в които всички села вече са водоснабдени. Амбицирани сме в идните години това да се отнася и за обратната канализация. Общината ни е съставена от 30 села и 50 махали. През последните години инвестиции бяха направени във всички населени места. Искам да благодаря на екипа, с който работя, защото без техния труд и желание това нямаше да е възможно.
- Хората в Момчилград са известни със своята толерантност. Каква е ролята на кмета? Докъде се простира партийната политика и откъде започва личното ви отношение?
- Хората в Родопите от поколения са възпитани да живеят в разбирателство. Аз съм родопчанин и това е част от моя светоглед. Проявата на уважение към различния, към неговите традиции и морални ценности е заложена в основата на ДПС от самото създаване на партията. В нашите очи толерантността се простира до последната къща и махала, без да дискриминираме никого от нашите жители по етническа принадлежност или вяра. ДПС винаги е защитавало интересите на малките общини, на малкия земеделец, на обикновения човек. Това, което се случва сега в Момчилград, нямаше как да стане без подкрепата на народните ни представители. Както и на многото добре подготвени кадри, които създаде партията през годините. Това е само един от отличителните белези между ДПС и останалите партии.
- Вие сте един от успешните кметове на ДПС. Бихте ли обобщили четирите години, през които управлявахте общината?
- Аз и моят екип поехме управлението на общината с ясното съзнание, че ни чака много усилена работа, за да променим живота на момчилградчани. Още в самото начало осъзнахме защо страната и общините ни са в това положение. Поставихме си за цел да създадем условия за развитие на малкия и средния бизнес във всички браншове, включително и в земеделието. Разбира се, ние сме свързани с икономическото развитие на страната. Но ако България е добре, Момчилград ще бъде малко по-добре. Имаме всички предпоставки да се развиваме, а и нашите братя и сестри, които през последните 25 години заминаха или за Турция, или за страните от Европейския съюз, се връщат в родните си места и ни помагат. В началото си казахме, че трябва да променим темпото на работа и начина на мислене на хората. Да имаме финансова стабилност и дисциплина в общината. Съвсем спокойно мога да кажа, че имаме повод за гордост след постигнатите резултати през тези четири години. Ангажиментите ни към жителите са наистина големи, а именно - с всеки изминал ден да повишаваме качеството на услугите, които получават те. С много труд, воля и решителност успяхме да променим начина им на мислене.
Благодарни сме и на общинския съвет за приетите решения. С придобития опит от изминалите четири години вече имаме ясна визия за втория програмен период - 2014-2020 г. Аз и моят екип сме прагматици - вместо да се впускаме в неизпълними обещания, влагаме нашата енергия и труд в конкретни проекти, които променят живота на хората и носят развитие на общината.
- Какви са перспективите пред Момчилград?
- Добри. Хората вече са свидетели как нещата се променят. Ние имаме много добро разположение, намираме се на международния път за Гърция. Вече има засилен интерес за инвестиции в промишлеността заради удобните пътни връзки. Освен текстила напоследък много бурно се развива автомобилостроенето. Подкрепяме хората, които искат да се занимават със земеделие. Освен европейските субсидии и националните доплащания общината поема разходите за първата оран на земеделските площи. Очакваме реализирането на проект за голяма преработвателна фабрика за зеленчуци с тенденция и за преработка на месо. Това ще донесе допълнителен стимул за развитие на земеделието. Перспективите ни са добри, важно е да се възползваме максимално от тях. Лично аз смятам, че трябва да засилим икономическото сътрудничество с Република Турция. Това е една от най-големите икономики в света, добросъседските ни отношения и човешките връзки, изградени между нас, крият огромен потенциал.


Гробницата на Орфей е емблемата на региона

 

Тракийската скална гробница край село Татул е най-известният исторически паметник на Момчилград и своеобразна негова емблема. Археолозите са категорични, че уникалното съоръжение е гробница на тракийски цар, обожествен след смъртта му. Най-популярната версия е, че това е гробът на легендарния цар и певец Орфей. През античността на това място са пристигали на поклонение хиляди хора от целия полуостров, през IV век пр.н.е. наследниците на Александър Македонски са построили до нея голям храм и сгради за поклонниците. Момчилград е една от най-богатите на археологически паметници общини в страната, тук е имало живот и укрепени селища още от каменната ера. Близо до гробницата в Татул е и все още непроучен комплекс от римски храмове и сгради в местността Харман кая. Край село Биволяне е най-големият комплекс на мюсюлманите алевити - Елмалъ баба теке, където е била една от най-богатите библиотеки по времето на Османската империя.


Строят модерна спортна зала

 

Недовършената по времето на социализма спортна зала „Родопи“ в Момчилград ще се превърне в модерен комплекс за национални и международни състезания. Строителството на спортното съоръжение не само ще бъде завършено, но и ще бъде разширено със зали за тенис на маса. Реконструкцията е част от проект по Програмата за развитие на селските райони на стойност 5 278 000 лв. Той включва и цялостна реконструкция на стадион „Родопи“, изграждане на спортна площадка към спортната зала и на шест спортни площадки в големите села на общината. Има предложения залата да носи името на трикратния олимпийски шампион по вдигане на тежести от Момчилград Наим Сюлейманоглу. В Момчилград е започнал спортната си кариера и роденият в село Постник трикратен олимпийски шампион по щанги Халил Мутлу.

http://presa.bg/article/Promenihme-grada-s-mnogo-trud-i-reshitelnost/77863/11/34