GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-07-2015 23:02

Булка и младоженец посрещнаха 3009 гости на сватбата си

3009 човека от цяла България, а и чужденци, седнаха на сватбената трапеза на Стойка Димитрова и Росен Митев от Нова Загора. Събитието бе част от Четвъртия национален събор „Лудогорие“, който се проведе край Разград.

Булка и младоженец посрещнаха 3009 гости на сватбата си

3009 човека от цяла България, а и чужденци, седнаха на сватбената трапеза на Стойка Димитрова и Росен Митев от Нова Загора. Събитието бе част от Четвъртия национален събор „Лудогорие“, който се проведе край Разград. Сватбата отбеляза три рекорда на Гинес, съобщава „Дарик”.
Дъждовното време не изплаши нито младоженците, нито сватбарите от възстановката на тракийска сватба. Преди да се венчаят по старите обичаи, 38-годишният банков служител Росен Митев и 28-годишната Стойка Димитрова, която работи като юрисконсулт, сключиха граждански брак пред на сцената на поляната в местността „Пчелина“. Множество от 3009 сватбари извика „Горчиво“, преди от гората да излязат хайдути от клубовете „Традиция“. Булката и младоженеца също са част от подобен клуб в родния си град, разказват, че решението да се оженят по този начин са взели заедно и единодушно.

Тракийският ритуал пред множеството представиха 50 човека от свиленградските села Радовец, Сладуна и Студена. Най-възрастната сред тях е на 73 години, най-малка е двегодишната Йоана, а в българския обичай участва и англичанката Сандра Ботънс.

На сватбата на Стойка и Росен Митеви бяха подобрени три рекорда на Гинес – съобщи основният организатор на събитието - председателят на сдружение „Лудогорие“ Валентин Димов. Те са за най-многолюдна старинна сватба – 3009 души, най-дълга сватбена софра – 952 м. и за най-голямо количество сватбена яхния – 2 тона.