SİYASET
Giriş Tarihi : 06-07-2015 17:29

8 депутати пуска ГЕРБ в битката за кметове

Само 8 депутати на ГЕРБ ще се включат в кандидат-кметската битка, макар номинираните да са повече. Това заяви шефът на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов преди минути.

8 депутати пуска ГЕРБ в битката за кметове

Само 8 депутати на ГЕРБ ще се включат в кандидат-кметската битка, макар номинираните да са повече. Това заяви шефът на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов преди минути. За кметския стол ще се борят Вяра Церовска в Перник, Валентин Василев в Разград, Любомир Христов в Шумен, Дарин Димитров в Търговище, Корнелия Маринова в Ловеч, Георги Андонов в Гоце Делчев и Кирил Котев в Сандански. Предстои обаче кандидатурите им да бъдат одобрени от ръководството на партията. ГЕРБ ще прави национална кампания с общ слоугън: "Видими резултати за България", който обаче ще бъде променян във всяка община и към него ще бъде прибавено "Време е". "Видимите резултати са това, което отличава кметовете на ГЕРБ от останалите и към такива трябва да се стремят и по-слабите общини", обясни Елен Герджиков от щаба. Кампанията на ГЕРБ щяла да се прави на езика на хората, а не на политиците, посланията да са прагматични. Единствените критерии за добре свършената работа трябва да бъдат видимите резултати, обясни Герджиков. "В кампанията ще заложим на толерантност и уважаване на различното мнение", допълни го Цветанов. ГЕРБ си поставя за цел да увеличи след вота наесен областните си кметове от 14 на 18. На областно ниво всички настоящи кметове ще бъдат издигнати отново, каза Цветанов.
100 общински кметове се надява да спечели ГЕРБ, а общинските ѝ съветници - от 1600 в момента, да станат минимум 1700. Като обобщи данните от предишните 2 местни избори през 2007 и 2011 г., Цветанов направи извод, че"избирателите искат някой да носи политическата отговорност" и да е ясно коя партия стои зад кандидатите. ГЕРБ ще участва самостоятелно в местните избори, защото така носела по-голяма отговорност и структурите ѝ се мобилизирали повече. В от 5 до 8 по-малки общини щяло да се наложи коалиционно участие, защото такива били спецификите на региона. Цветанов обаче не посочи нито конкретно общините, нито с кого ще се коалира там ГЕРБ. Като уточни само, че партия табу извън БСП няма. Запитан за отношенията с Реформаторския блок Цветанов обясни, че чрез местните избори ще бъдат доказани състоянието, идентичеността и тежестта на всяка политическа формация, но се надява след тях мнозинствата в общинските съвети да бъдат градени във формат настоящото състояние на страната.
източник : 24chasa.bg